“En hjärtläkare avslöjar: Detta livsmedel orsakar oftast högt kolesterol hos mina patienter”

Amerikansk kardiolog varnar för processat kött
Amerikansk kardiolog varnar för processat kött

En amerikansk kardiolog sätter fokus på en oroande koppling mellan vissa livsmedel och hjärthälsa. Dr. Elizabeth Klodas, som tar emot patienter i sitt konsultationsrum, varnar för att processat kött och industriellt framställda produkter kan höja nivåerna av det “onda” LDL-kolesterolet och därmed öka risken för hjärtsjukdomar och andra allvarliga hälsoproblem.

Processat kött och konsekvenserna

Processat kött innehåller stora mängder natrium och mättade fetter, båda förknippade med negativa hälsoeffekter. Exempel på sådana livsmedel är Bacon, saucisson, hot-dogs och salami — produkter som Världshälsoorganisationen (WHO) har klassat som cancerframkallande. Dr. Klodas påpekar att regelbunden konsumtion av dessa produkter kan leda till högt blodtryck och ökat LDL-kolesterol.

Hon nämner också att friterad mat, wienerbröd och bakverk — rika på mättade fetter och socker — kan främja utveckling av typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.

DNA i dessa livsmedel gör att regelbunden konsumtion är betydligt mer skadlig än sporadisk (med “DNA” syftar hon på de biologiska komponenterna i produkterna). Dr. Klodas råder därför sina patienter att minska intaget av processat och istället satsa på en kost baserad på färska och naturliga ingredienser.

Hälsosamma alternativ

Det finns flera kostval som kan skydda hjärtat. Dr. Klodas rekommenderar fiberrika livsmedel som färska frukter och grönsaker, som hjälper till att “rengöra” blodet. Andra bra val är olivolja, avokado, fet fisk och nötter — ingredienser som bidrar med gynnsamma fetter.

En studie med över 800 000 deltagare visar att regelbunden konsumtion av 20 gram nötter per dag kan minska risken för hjärtsjukdom med 30 %.

Dr. Klodas förespråkar särskilt medelhavskosten, som prioriterar magert kött, fisk, nyttiga fetter och fullkornsprodukter. Hon menar att dessa val inte bara förbättrar hjärthälsan utan även främjar både fysisk och mental välmående.

Mat som medicin

“Jag försöker alltid använda kosten som medicin först,” säger Dr. Elizabeth Klodas. Hon lyfter vikten av att prova koståtgärder innan man går över till omedelbar medicinering som första behandlingslinje. Genom att förebygga hjärt-kärlsjukdomar via maten vi väljer kan vi minska beroendet av läkemedel och förebygga sjukdom.

Dr. Klodas uppmanar alla med orden: “Det är aldrig för sent att agera.” Hennes råd är att prioritera färska råvaror, laga mat hemma och återgå till enkel, generös matlagning. Hon poängterar också att socialt umgänge inte behöver vara ett hinder — ett apéro med charkuterier bland vänner förstör inte en hälsosam livsstil så länge det inte blir dagligt.

Denna filosofi betonar att kroppen behöver anpassning och respekt för sina naturliga rytmer, med fokus på kontinuitet och konsekvens snarare än förbud. Genom att justera matvanor och ta tillbaka sunt förnuft i köket kan vi alla ta konkreta steg mot bättre hälsa.